Halmstad mamman

Alla inlägg under mars 2013

Av Emma - 7 mars 2013 13:35

Nu har jag varit med Lucas hos logopeden också. Han skulle inte dit för att han har stora svårigheter med talet utan för att det bandet han har under tungan sitter så långt fram, vilket medför att han har problem med bland annat r-ljudet.

Lucas fick titta på biler och säga vad det var så hon kunde höra hans uttal vilket inte alls var någora problem, bara lite med r-ljudet men inte alls farligt. Men sedan kollade hon på hans tunga och fån där bandet börjar så är det 2 mm fram till tungspetsen. I deras skalor så mäter dem efter detta:

Mäts från tungfrenulats fäste i tungan till tungspetsen.

1.Kliniskt acceptabel, normalt rörelseomfång. Tungspetsen > 16 mm.

2.Klass I: Mild ankyloglossia: 12 – 16 mm.

3.Klass II: Måttlig ankyloglossi: 8 – 11 mm.

4.Klass III: Uttalad ankyloglossi: 3 – 7 mm.

5.Klass IV: Fullständig ankyloglossi: < 3 mm.


Så han har alltså fullständig ankyloglossi. Hon hade aldrig sett någon så kort tidigare så hon hämtade sina kollegor och de kollade men hade inte heller sett det innan. Så hon undrade hur han kunde prata så bra som han gör eftersom han inte har någon rörlighet i tungspetsen alls. Och eftersom det tillhör vanlig munhygien att kunna slicka sig runt munnen och på tänderna så var det ingen tvekan om att något måste göras. Hon skulle ringa öronläkaren så de får kolla på honom och sedan blir det en operation. I vanliga fall klipper de bara men hon trodde att de skulle behövas lite mer eftersom hans var så pass långt fram. Hon tyckte även att det var konstigt att bvc inte hade gjort någonting innan eftersom det var såpass mycket. Jag har ju ändå sagt till dem varje gång vi har varit där men de har sagt att det kommer försvinna själv..


Men nu kommer han få hjälp iallafall.



Av Emma - 6 mars 2013 21:19

Idag när vi stod och väntade på bussen i FYRA minuter efter förskolan för att åka till simskolan så lyckades Kevin naturligtvis att skita ner sig. Han hade inte minsta lilla fläck på sig när jag hämtade honom men så fort vi kom till busshållsplatsen så skulle han och Lucas springa runt bakom busskuren för att ta pinnar och slänga in på gården till förskolan så dem kunde ta dem i morgon. Och naturligtvis så lyckas Kevin ramla ner i geggan.. 

 

Så det tog inte ens fyra minuter så gick han från att vara helt ren till att se ut såhär.. 

Min lilla skitunge!!

Men han var nöjd och glad ändå..


Av Emma - 6 mars 2013 21:16

Lucas fyller ju snart fem år och ska då ha kalas. Han ville ha legokalas så idag har jag suttit och pysslat lite med godispåsarna som vi ska ha. 

 

Jag hoppas att det ser ut som legobitar iallafall!

 

Men det tycker jag nog att det gör..


Av Emma - 6 mars 2013 09:27

Sitter i skolan nu och väntar på att Ann ska komma, vi ska sammanställa våra intervjuer idag. Igår satt vi och skrev ner minsta lilla ord som personerna vi intervjuat sagt och idag ska vi se om vi se vilka mönster vi hittar och sedan börja skriva lite teoier. Ska bli skönt när detta är klart och det bästa av allt är ju att då kan man bock av ännu en kurs och jag är ett steg närmre mållinjen. Det är visseligen en bit kvar men det går sakta och säkert framåt!

Rapposten vi skriver är om surfplattor i förskolan och det är några till i vår klass som också ska titta på just surfplattor fast på ett annat sätt så det ska bli väldigt intressant att se resultatet sen. Det är ju något som är väldigt aktuellt inom förskolan och synen som vissa har på den är väldigt intressant!

Jag är för surfplattor i förskolan eftersom det är en del av barnens vardag och de behöver den kunskapen när de senare kommer till skolan. Alla barn har inte tillgång till tekniken hemma och förskolan ska vara ett komplement till hemmet, därför anser jag att det är viktigt att barnen får möjlighet att bekanta sig med detta i förskolan. Det finns även väldigt bra "pedagogiska" spel som barnen kan lära sig väldigt mycket på och de kan göra spännande dokumentationer med surfplattan genom foton filmer ljud och text. Men en sak som vi har märkt är att surfplattan är till för BARA lärande i förskolan. Visst är det bra att de tänker så men leken då? Läroplanen säger att leken är en viktig del i barns liv och surfplattan kan då enligt mig vara ett väldigt bra medel för barnen att bara koppla bort verkligheten lite och få vara för sig själva en stund och bara leka utan något krav på lärande. Och jag tror att om man låter barnen ha tillgång till surfplattan så kommer den inte att vara så himla intressant efter ett tag som den är i början. Det hade ju varit samma sak om man på förskolan hade köpt in nytt lego och bara låtit barnen få ha det kanske 10 minuter och sedan lägger man det på en hylla långt upp för att de inte ska ta det. Då blir det ju också spännande eftersom det nästan blir lite förbjudet. 

Sen säger jag ju inte att man ska utesluta allt annat och bara ägna största delen åt surfplattan, men jag är absolut för den och då både i vanligt spelsyfte, lärandesyfte och dokumentationssyfte!

 

Av Emma - 5 mars 2013 07:42

Skulle det vara någon som kommer så är det lika bra att vara förberedd med motorsågen! Min lilla tokunge!

Av Emma - 4 mars 2013 09:37

Busarna är lämnade, en aning tjurigt var det idag med men lite bättre än igår iallafall. Sitter nu i bussen påväg in till stan för att möta upp de andra i basgruppen. Det är dags för intervju tre nu. Kanske den sista. Sen är det bara till att sammanställa och skriva rapporten på sju sidor. I eftermiddag har vi handledning på det vi skrev förra veckan, visserligen bara inledningen så det är inte så mycket men då kanske vi slipper vara kvar till 17?!
Så resten av denna veckan kommer väl bestå av läsande och skrivande. Kan ju hoppas att solen har kommit för att stanna nu så kanske man till och med kan sitta ute och läsa.

Av Emma - 4 mars 2013 06:44

Denna helgen har vi missat massa sovtimmar.. i fredags blev det väldigt sent för mina små pluttar. Vi var i trönninge för Rasmus fixade med bilen, vilket tog betydligt längre tid än väntat. Så vi var inte hemma förrän vid 24. Men Lucas och Kevin sov inte längre för det utan gick upp vid 7.30 Så det blev ca 5-6 timmar mindre sömn för dem den natten. Vilket i sin tur ledde till något griniga barn. Elin passade dem på kvällen sen medans jag och Rasmus var på fest. De kom i säng i vanlig tid men sen skulle Kevin upp vid 05.30 Och förlite sömn för hans del två nätter o rad gjorde att gårdagen var en rent ut sagt hemsk dag! Allihopa var trötta så det var ingen rolig dag alls. Men vi får väl hoppas att denna dagen blir bättre, dock så slutar jag inte förrän 17 idag vilket inte känns så himla roligt direkt.. Men det är väl bara till att göra det bästa av situationen. Nu ska jag ta och hoppa in i duschen och se om jag kan vakna lite innan det är dags att springa bort till förskolan.

Av Emma - 1 mars 2013 15:38

Förmiddagen bestod av intervju med förskollärare till vår fältstudie och efter det hem och mellanlanda innan det var dags att åka igen. Då bar det först av till city gross och sedan till tönnersjö för att tvätta och städa bilen. Så ny glänser den fint, iallafall ett litet tag.
Nu har jag precis hämtat mina små och vi står på parkeringen på Rasmus jobb och väntar på honom. När han kommer sen ska vi till Rejmes och hämta lite grejer sen ska vi till trönninge.

Ovido - Quiz & Flashcards