Halmstad mamman

Alla inlägg den 7 mars 2013

Av Emma - 7 mars 2013 13:35

Nu har jag varit med Lucas hos logopeden också. Han skulle inte dit för att han har stora svårigheter med talet utan för att det bandet han har under tungan sitter så långt fram, vilket medför att han har problem med bland annat r-ljudet.

Lucas fick titta på biler och säga vad det var så hon kunde höra hans uttal vilket inte alls var någora problem, bara lite med r-ljudet men inte alls farligt. Men sedan kollade hon på hans tunga och fån där bandet börjar så är det 2 mm fram till tungspetsen. I deras skalor så mäter dem efter detta:

Mäts från tungfrenulats fäste i tungan till tungspetsen.

1.Kliniskt acceptabel, normalt rörelseomfång. Tungspetsen > 16 mm.

2.Klass I: Mild ankyloglossia: 12 – 16 mm.

3.Klass II: Måttlig ankyloglossi: 8 – 11 mm.

4.Klass III: Uttalad ankyloglossi: 3 – 7 mm.

5.Klass IV: Fullständig ankyloglossi: < 3 mm.


Så han har alltså fullständig ankyloglossi. Hon hade aldrig sett någon så kort tidigare så hon hämtade sina kollegor och de kollade men hade inte heller sett det innan. Så hon undrade hur han kunde prata så bra som han gör eftersom han inte har någon rörlighet i tungspetsen alls. Och eftersom det tillhör vanlig munhygien att kunna slicka sig runt munnen och på tänderna så var det ingen tvekan om att något måste göras. Hon skulle ringa öronläkaren så de får kolla på honom och sedan blir det en operation. I vanliga fall klipper de bara men hon trodde att de skulle behövas lite mer eftersom hans var så pass långt fram. Hon tyckte även att det var konstigt att bvc inte hade gjort någonting innan eftersom det var såpass mycket. Jag har ju ändå sagt till dem varje gång vi har varit där men de har sagt att det kommer försvinna själv..


Men nu kommer han få hjälp iallafall.



Ovido - Quiz & Flashcards